Президентът: Санкция за Филчев, ако се е провинил!
Президентът: Санкция за Филчев, ако се е провинил! / netinfo

Президентът Георги Първанов очаква министърът на външните работи Ивайло Калфин да изясни „случая Филчев” и ако обвиненията срещу посланика ни в Казахстан се потвърдят, да му наложи санкция.

Филчев беше изпратен като посланик в израз на уважение към институцията, която представляваше, обяви Първанов, но призова бившият главен прокурор да спазва законите.

Филчев е длъжен да се придържа към нормални норми, които са задължителни от президента до чиновниците, каза държавният глава. Ако се потвърдят информациите от неразрешеното напускане на казахстанската столица до репликата, която е разменил с българския журналист, нямам друг начин освен да характеризирам неговото поведение като неоправдано и недопустимо, добави той.

Президентът напомни кое управление е назначило Филчев за главен прокурор и добави по адрес на лидера на ДСБ Иван Костов: „Не приемам менторския тон точно от този човек, не може той да е моралният ментор на сегашното българско общество!”

Първанов свърза отговора си по случая „Филчев” с някои твърдения, че изпращането му за посланик в Казахстан е свързано с отлежалия в прокуратурата доклад от проверката на проекта за изграждане на Университетска педиатрична болница.

Няма схема Сакскобургготски-Филчев-Първанов за потулването на нещата, каза президентът и припомни, че при подписването на бюджета през миналата година е обявил особеното си мнение с най-остра реакция срещу държавния заем за строежа на тази болница.

Посланникът ни в Казахстан Никола Филчев е в България. Това съобщи в НС вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Филчев е представил молба за отпуск до края на август.

Пред журналисти Калфин уточни, че на 20 юни бившият главен прокурор е тръгнал от Казахстан, без да поиска разрешение от външно министерство. На следващия ден Филчев е обяснил на външния министър, че пътуването му се е наложило по семейни причини, като Калфин не коментира.