Президентът разговаря със Сотир Цацаров и Лазар Груев за промените в закона за ДАНС
Президентът разговаря със Сотир Цацаров и Лазар Груев за промените в закона за ДАНС / снимка: БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и с председателя на ВКС Лазар Груев по повод на приетите от Народното събрание промени в закона за ДАНС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата е в съответствие с изразеното желание на държавния глава да чуе възможно най-много мнения по темата и да се запознае с аргументите на политиците и на практикуващите магистрати, се посочва в съобщението.

Росен Плевнелиев ще свика и Правния съвет към президентската институция. След това в конституционно установения срок държавният глава ще се произнесе по въпроса.

На 7 юни парламентът прие окончателно промените в закона за ДАНС, според които Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) излиза от МВР и се влива в ДАНС.

Агентите ще имат право да извършват арести и имат разследващи функции. Председателят на ДАНС вече ще се избира за мандат от пет години от парламента по предложение на премиера, а не както досега - с указ на президента по предложение на министър- председателя. Освен това агентите в ГДБОП ще трябва да минават през полиграф преди да бъдат назначени в ДАНС, каквото е и сегашното изискване за работа в агенцията.

Промените дават възможност на президента чрез премиера да получава становища и анализи от председателя на агенцията по въпросите на външната политика, свързани с националната сигурност.

С приетите промени на практика се възстановяват първоначалните функции на агенцията, които й бяха иззети през 2009 г.