Румен Радев
Румен Радев / пресцентър, Президенството
Държавният глава участва в отбелязването на 145 години от Априлското въстание в село Петрич
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица. Държавният глава подчерта, че като наследници на героите от Априлската епопея, сме длъжни да водим и днес своите борби с апатията, забравата, страха, примирението и разделението.
 
Президентът припомни историческото значение на бунтовния и мъченически Петрич, като един от основните въстанически пунктове в решителните месеци на 1876 г., както и думите на Захари Стоянов, че петричани са на първо място между ония села, които изградиха темела на българската свобода от пепелището на своите домове.
 

Румен Радев и Десислава Радева
пресцентър, Президенството


 
„В този прекрасен български край, на земя, напоена с кръв, сред хребети, свидетели на чутовен героизъм, саможертва и достойнство, човек осъзнава, че да си българин е гордост и чест“, подчерта Румен Радев. Тук е жива родовата памет за възторга от победите, но и за ужаса на погромите и още се помнят себеотдайността и жертвоготовността на петричани,  дали имот и живот за българската свобода, допълни още той. 

Радев: Ще направя всичко възможно по най-бързия начин да имаме служебен кабинет
 
В село Петрич държавният глава почете паметта на загиналите Априлци, полагайки венец пред Паметника „Камбана“ в местността „Боището“, който символизира претопените за направата на куршуми църковни камбани и оттам, заедно с жителите и гостите, се включи в празничното шествие до центъра на селото. Там се проведе възстановка на посещението през 1877 г. на лейди Емили Странгфорд в пострадалото след потушаването на Априлското въстание село.
 
Президентът посети църквата „Свети Георги Победоносец“ и поднесе в двора на историческия храм цветя пред паметника на Петър Балов – първият жител на селото, загинал по време на въстанието.
 
В читалище „Оборище – 1897“ Румен Радев разгледа експозицията в картинната галерия, посветена на Априлското въстание. Сред експонатите на изложбата беше и личният медальон на лейди Странгфорд. 
 

Румен Радев
пресцентър, Президенството


 
По-късно държавният глава прие почетния строи и се състоя тържествената проверка-заря, посветена на 145-годишнината от Априлската епопея. При посещението си в село Петрич президентът беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.