/ БГНЕС
Европейският съюз трябва да бъде още по-силен, когато приключи Българското председателство. Българските институции ще работят активно и обединени за изпълнението на тази цел. Това е заявил президентът Румен Радев по време на среща днес с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
По време на разговора президентът Радев е уверил председателя Юнкер в готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство и двамата са изразили убеденост, че приемането ни ще подобри ситуацията със сигурността за целия Европейски съюз.
 
Борисов: България ще държи твърдо на темата за кохезионните фондове

Президентът Радев е изразил благодарността на България към председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер за последователната подкрепа, която Комисията оказва за присъединяването на страната ни към Шенгенското споразумение и Еврозоната.
 

БГНЕС


Пред президента и вицепрезидента на България председателят на Европейската комисия е потвърдил подкрепата си за усилията на страната да засили перспективата за интеграция в ЕС на страните от региона и да динамизира диалога с държавите от Западните Балкани.
 
Румен Радев и Жан-Клод Юнкер са обсъдили предприетите през последната година действия за изграждане на обща европейска отбрана. По думите на държавния глава засиленото сътрудничество в областта на Общата външна политика и политиката за сигурност е позитивно за България и важна визионерска стъпка за ЕС. Президентът Радев е заявил готовността на страната ни да участва в бъдещи общи проекти в сферата на военната промишленост, науката и изграждането на съвместими способности между държавите членки в областта на отбраната.
 
Европейски медии за българското председателство на ЕС

Тема на срещата е била и формулирането на бюджета на Европейския съюз след напускането на Обединеното кралство. Жан-Клод Юнкер и Румен Радев се съгласили, че при изготвянето на бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.
 
Всичко за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ТУК
 

БГНЕС


"Щастлив съм, че България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и съм уверен, че страната има отлична подготовка да изпълнява задълженията си през предстоящите шест месеца", категоричен бил председателят Юнкер и посочил, че страната ни ще поеме домакинството на ЕС в изключително важен за развитието на Съюза момент.
 
По време на срещата Жан-Клод Юнкер е оценил високо фискалните показатели на страната ни и изразил мнението, че България е готова да задейства процеса за присъединяване към общата европейска валута.