Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев отправи поздрав за днешния 22 септември - Деня на независимостта на България.

На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни страната ни съумя да стане регионален лидер и да догонва с бързи темпове империи и кралства от целия континент“, пише в официалния си профил президентът на страната.

111 години от обявяването на Независимостта на България (ВИДЕО)„Днес сме изправени пред своя собствен 30-годишен вододел. Три десетилетия след началото на прехода нашият път напред преминава през също толкова значими предизвикателства, очакващи своето решение“, заявява Радев.

„И преди столетие, и днес независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. От нас зависи дали ще се задоволим с настоящето си положение или ще се борим, подобно на предците ни, за да моделираме собствената си историческа съдба“, допълва той.

Нека с разум и самочувствие да работим за изграждането на модерна България. Честит празник, заявява още президентът Румен Радев.

От днес започва визитата на държавния ни глава в САЩ, където ще участва в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.