Беше очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните интереси, които обвързват управляващите, са много по-силни от всички имитации на реформи и на приоритети.

Това коментира президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за вота на недоверие към правителството.

Държавният глава подчерта, че големият проблем е, че управляващите имат не една, а две програми, по които работят - едната е официална, а другата по думите му - неявна.

“Управленската и законодателната програма на управляващото мнозинство се изпълняват със спорна ефективност и като количество, и като качество, защото тази програма е изцяло подчинена на неявната програма, обявена в "оня запис", заяви президентът, като допълни, че целта е превземането на кадровите лостове на властта и за захранването на "нашите" фирми.

“Най-жизненоважната част на тази неявна програма е ултиматумът за цялост на сглобката чрез опрощаване на старите грехове на коалиционните партньори и тяхното избелване. Всичко това се маскира зад шумни, ежедневни клетви в евроатлантизъм, които всъщност възпрепятстват европейското развитие на България, защото непрекъснато генерират евроскептицизъм и осуетяват пълноценната ни европейска интеграция”, заяви президентът.

"Явно това е решението от вчера на Народното събрание - ние да продължим да наблюдаваме, дори да се наслаждаваме на това майсторство на този грозен политически театър, отблъскващ здравомислещите хора, добави президентът.

"Няма война между мен и кабинета за службите, има огромно неразбиране от кабинета за задачите, за същността, функциите на службите и тяхното взаимодействие с чуждестранните ни партньори”, каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

“Аз поне съм произвеждал истински генерали, а не измислени” - така президентът коментира думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Президентът Радев заяви, че не си е позволявал “гавра с пагона”, каквато е майор да стане генерал-майор, какъвто е случаят с някои лидери на партии. Думите му идват като отговор на репликата на Бойко Борисов, че по време на служебните правителства "армията ни е произвеждала само генерали".