Престолонаследникът на Дания се срещна с Първанов
Престолонаследникът на Дания се срещна с Първанов / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Президентът Георги Първанов се срещна с престолонаследника на Дания принц Фредерик, който е на официално посещение в България със съпругата си принцеса Мери. По време на разговора държавният глава е подчертал доброто състояние и перспективи на отношенията между двете страни, в това число сътрудничеството в областта на културата, образованието, туризма и инвестициите, съобщиха от прессекретариата на президента. Общо е било мнението, че въпреки постигнатото, има все още неизползвани възможности във всички сфери.

Изразена е била благодарност за подкрепата на Дания в процеса на присъединяването на България към ЕС, както и за подготовката на кадри за държавната администрация.

На срещата е била посочена важността на ограничаването на вредните въглеродни емисии, като принц Фредерик е отправил покана до президента Първанов за участие в международна конференция в Копенхаген през есента на 2009 г., посветена на този въпрос.

Георги Първанов и принц Фредерик са дали висока оценка на сътрудничеството между двете страни в международните организации. Президентът е запознал принц Фредерик с издигнатата от България кандидатура за генерален директор на ЮНЕСКО.

Датският престолонаследник разговаря днес на работен обяд с премиера Сергей Станишев и се срещна с председателя на парламента Георги Пирински.

Престолонаследникът на Дания принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери са на тридневно официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов.