Пренаселеността е сред най-сериозните проблеми на затворите у нас
Пренаселеността е сред най-сериозните проблеми на затворите у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Пренаселеността е сред най-сериозните проблеми на затворите у нас
48333
Пренаселеността е сред най-сериозните проблеми на затворите у нас
  • Пренаселеността е сред най-сериозните проблеми на затворите у нас

Условията в българските затвори продължават да бъдат нечовешки. За това алармираха от Българския хелзинкски комитет.

Председателят на сдружението Красимир Кънев заяви, че лишените от свобода са настаняват в много малки пространства и дори им се налага да спят на пода поради недостиг на легла. Промените в закона предвиждат минималната жилищна площ на всеки затворник да стане  4 кв.м, но това няма да се случи до 2019 г. От комитета констатираха, че в затворите се извършват повече побой и изнасилвания, които водят до самоубийства.

Един от основните проблеми на затворите е лошото здравеопазване. Лишените от свобода не са здравноосигурени, на места дори няма лекари, а затворниците боледуват най-често от туберкулоза, хепатит и хронични заболявания. Старши експертът в БХК Георги Банков обясни, че никой не носи отговорност за смъртта на затворник.

„Друга тенденция от последните години е драстично намаляване на персонала на затворите. Но сега това намаление особено засегна медицинските служби и медицинското обслужване. Не навсякъде има стоматолог, лекар; има затвори, където за дълги периоди от време бяха без лекар”, заяви той.

Черната статистика сочи, че между 40 и 45 затворника умират всяка година. Според Красимир Кънев ситуацията в следствените арести никак не е по-добра. Все повече и повече задържани попадат там и се държат на места без проветрение и светлина.

„Не напразно прокурорите настояват хората да се задържат в следствените арести. Те настояват това, защото знаят че това е една мярка за извънпроцесуална принуда. Говорим за места, някои от които са под земята. Пет от арестите в момента са под земята”, коментира още Банков.