Премиерът свиква комисия за наблюдение на ръста на цените
Премиерът свиква комисия за наблюдение на ръста на цените / netinfo
Покачването на цените на зърното и хляба е заради лошата реколта тази година. Това заяви министър–председателят Сергей Станишев, който откри първия българо-гръцки събор в граничното смолянско село Арда.

Заради сушата това лято реколтата от зърно е много по-слаба от обичайната за България. Пълзящото покачване на цените на хляба и зърното е свързано с лошата реколта, обясни министър-председателят Сергей Станишев, но не отговори на въпроса дали кризата ще наложи да се отвори Държавният резерв.

Ще събера правителствената комисия, която беше сформирана във връзка с членството ни в Европейския съюз и която има за задача да наблюдава движението на цените, каза още премиерът. Той допълни, че засега инфлацията в страната е в рамките на предвиденото в бюджетните прогнози.

Едва след като комисията разгледа състоянието и прецени проблема във финансов и икономически аспект, ще даде конкретни предложения за мерки срещу зърнената криза.

По спорния въпрос за въвеждането на плосък данък и компенсация на доходите до 440 лева, премиерът отново подчерта, че механизмите за компенсиране са много ясни. За свободните професии това ще стане с признаване на значителна част от необходимите присъщи разходи; в публичния сектор – чрез вдигане на минималната заплата; а в частния сектор – се планира стъпка за увеличаване на минималната работна заплата от 180 на 220 лева.