Премиерът: Справедливостта в България е възможна
Премиерът: Справедливостта в България е възможна / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Премиерът: Справедливостта в България е възможна
33149
Премиерът: Справедливостта в България е възможна
  • Премиерът: Справедливостта в България е възможна

Към момента има 26 наказателни производства в досъдебна и съдебна фаза срещу лица, заемали висши държавни длъжности - в това число премиер, петима бивши министри, трима зам-министри, 13 шефове на агенции, висши държавни служители. Това съобщи в Народното събрание премиерът Бойко Борисов на въпрос на депутата от левицата Корнелия Нинова за това как властта търси отговорност от бившите управляващи.

Нинова обвини ГЕРБ, че целят единствено омаскаряване на БСП, а не търсене на истината и попита Борисов дали иска да сложи ред в държавата или просто да съсипе политическите си опоненти не по правилата на политическата игра. В отговора си Борисов замеси и бившия транспортен министър Петър Мутафчиев, който пък поиска обяснения във връзка с доставката на 30 рециклирани спални вагони за железниците.

„Към момента вече има 26 наказателни производства, в досъдебна и съдебна фаза, отнасящи се за лица, заемали ръководни постове, в това число премиер, петима бивши министри, трима зам.-министри, 13 шефове на агенции и висши държавни служители. Доказателство за честната ни и последователна позиция е фактът, че по едни и същи критерии оценяваме не само предишните управляващи, но и нас самите. За първи път в България се разследват и действащи министри. С тази политика ние искаме да  покажем на гражданите в България, че справедливостта в България е възможна", заяви от трибуната Борисов.

„И тук е разликата между нас и вас. В края на своя мандат вашето мнозинство прие закон, който да ви предпази от наказателно преследване. С това показахте, че очевидно сте съзнавали какво точно правите", уточни той.

„Сега се занимаваме с едни вагони, които имат приемно-предавателен протокол, че са тук , които обаче стоят в Унгария и ни струват 100 милиона", каза още Борисов.

„Това са средства, които са взети от взаимоспомагателната каса на железничарския съюз на Европа и са от порядъка на 15 млн. лева. Тези вагони не са собственост дори на БДЖ до изплащане на този кредит. Вие криете още нещо, че предишното правителство поиска прокурорска проверка за това, че има нарушение на самата процедура", отговори Мутафчиев.

„Вие ми правите една голяма услуга, защото предполагам, че прокуратурата ще повдига обвинение или ще разследва само шефа на железниците. Ако вие казвате, че имате отношение към вагоните, ще бъде добре", заяви след това премиерът.