/ БГНЕС
Премиерът заминава за Хърватия, веднага след това и за Украйна
97532
Премиерът заминава за Хърватия, веднага след това и за Украйна
  • Премиерът заминава за Хърватия, веднага след това и за Украйна
Премиерът Бойко Борисов заминава на посещения в Хърватия и Украйна. В хърватската столица той ще открие паметника на българския писател и поет Иван Вазов, а в неделя премиерът ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча, посветена на българския политик Димитър Пешев в Киев.

В Загреб в събота премиерът Борисов ще разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович. Двамата ще обсъдят напредъка по стартиралите по време на Българското председателство проекти, които целят сближаване на страните от Западните Балкани помежду им и с останалите държави в Европа. По време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София Хърватия обяви, че ще инициира разговори в същия формат през 2020 г.

В хърватската столица премиерът Бойко Борисов ще открие паметник на Иван Вазов в парка Бундек. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия.

В същия ден министър-председателят Бойко Борисов заминава за Киев, където ще проведе разговор с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъдат обсъдени задълбочаването на контактите между двете страни и актуални външнополитически въпроси.

В неделя премиерът Борисов ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев - политик, депутат, министър на правосъдието и основен участник в спасяването на българските евреи от депортиране в нацистките лагери през 1943 г.