Пострадалите от пожарите ще бъдат настанявани при същите условия като украинските бежанциСпасихме човешки животи, овладяхме пожарите на територията на страната. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев на редовното заседание на Министерски съвет.

„Благодарение на усилията на пожарникарите, военнослужещите и доброволците, както и на всички около тази маса, вече може да се каже, че пожарите са овладени. Нямаше жертви. Няма по-голяма ценност от живота. Накрая усилията на всички – пожарникари, военнослужещи и доброволци, бяха подпомогнати и от природата, с помощта на Господ. Без Божията помощ трудно всеки от нас би се справил“, каза премиерът. 

Край на огнения ад: Овладяха пожарите в България

Преди заседанието служебният премиер Димитър Главчев посрещна в сградата на Министерския съвет Негово Светейшество Даниил, Патриарх Български и Митрополит Софийски. 

„Чухте каква благословия ни даде Негово Светейшество патриарх Даниил. От неговите думи основното беше да има смирение. Смятам, че това е много важно послание в момента. Ако могат всички да се смирят, да се обединят, да действат заедно, тогава резултатите ще са много по-добри“, каза Главчев пред министрите и представителите на медиите. 

„Ако има някой желание, ще има възможност да живее при условията, при каквито живеят украинците, след като това е измерителят за благополучие“, каза саркастично министър-председателят предвид войната в Украйна.

По думите му следват действията на останалите министри от кабинета. „От социалните помощи са 1578 лв. за най-належащите нужди; 2500 лв. са за обзавеждане. За земеделците са предвидени помощи, ако са физически лица – 25 000 евро“, допълни той.

Втори ден президентът праща гневно писмо

„Служебното правителство не е предлагало никой за постоянен пост, водено от това, че не му е работа да праща посланици“, обясни преди заседанието на Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев по темата с назначението на Николай Ненчев в Киев.

От две години страната ни няма посланик в Украйна. По думите му всички процедури са спазени, а коментарите, че с назначението е нарушена Конституцията са спекулация.

"Имаше временно управляващ без дипломатически ранг, направихме конкурс за временно управляващ. На вътрешен конкурс в МВнР никой не се яви", обясни премиерът. Той посочи, че на следващ външен конкурс е спечелил Николай Ненчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня