Премиерът: Има сближаване на позициите със синдикатите за учителските искания
Премиерът: Има сближаване на позициите със синдикатите за учителските искания / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

650 лева ще е брутната работна заплата на учителите в средното образование от 1 октомври тази година до 1 юли 2008. Това обяви премиерът Сергей Станишев, който даде извънреден брифинг в Министерския съвет по темата „учителски протести”. За първи път министър-председателят лично ръководи преговорите между правителството, синдикатите и националния стачен комитет. Станишев изрази надежда, че в най-скоро време децата ще се върнат в класните стаи и учебната година ще продължи.

Вече има сближаване на позициите между правителството и синдикатите за учителските заплати, каза премиерът Сергей Станишев след среща при него с представители на стачкуващите учители.


Повишаването на заплатите ще стане чрез вътрешно преструктуриране на финансовите потоци в образованието и чрез ангажимент на държавата. Предвижда се и актуализация на стандартите за издръжка на един ученик.

Държавата е готова да съфинансира модернизацията на учебния процес и дерегулацията на системата, каза още премиерът. Така училищните ръководства ще получат възможността от 1 юли догодина да управляват самостоятелно средствата си.

В преговорите е направен изводът, че учителският труд у нас трябва да е по-добре заплатен, за да станат преподавателите по-мотивирани да обучават децата, заяви още премиерът Сергей Станишев.