/ МС
Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите. Това увери министър-председателят Гълъб Донев на среща с представители на работодателските организации. В срещата участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев.
 

Донев работодатели
МС

"Само за два месеца успяхме да постигнем пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България", посочи Донев.

Омбудсманът иска компенсации за потребителите на газ и за отопляващите се на дърва и пелети

Премиерът изрази надежда, че по-ниската цена на природния газ за месец октомври и намалени цените на горивата ще окажат влияние върху инфлационните процеси в страната. „Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители, работим и по механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци“, подчерта министър-председателят.
 

Донев работодатели
МС

Донев изтъкна пред работодателите, че България, Европа и светът се намират в безпрецедентна криза в следствие на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите и първите признаци на глобална рецесия. „В този контекст е важно да имаме адекватни планове за стабилност и развитие на икономиката ни, да търсим алтернативни източници на доставки и за излизане на допълнителни пазари, извън традиционните“, каза Донев.

Премиерът добави, че кабинетът работи и по процеса по присъединяването на страната ни към Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В очакване на високи битови сметки: Британците се запасяват с термобельо

Представителите на работодателските организации приветстваха решението на правителството за удължаване на програмата за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията до края на годината. Те подчертаха, че е изключително важно действието на тази мярка да бъде продължено и през следващата година.
МС