Христо Бисеров
Христо Бисеров / БГНЕС
Софийският апелативен съд прекрати делото за конфискация на имущество срещу бившия зам.-председател на НС от ДПС Христо Бисеров, а българският данъкоплатец може да се наложи да му изплати около 120 000 лв. под формата на обезщетение и разноски по делото.

Гражданска конфискация ще има и при прекратено наказателно дело
 
В решението си магистратите приемат, че гласуваните законодателни промени, предложени по спешност в края на миналата година от ГЕРБ, противоречат на законодателството на Европейския съюз.
 
Текстовете изрично разграничават гражданската конфискация от наказателното дело т.е., ако подсъдимият е оправдан за престъпление или делото срещу него е прекратено, не пречи срещу него да бъде заведен иск за конфискация.
 

Според съда, обаче, промените, прокарани от бившия шеф на правната комисия и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов, недвусмислено противоречат на директивата на ЕС.

И така, според решението на апелативните магистрати - конфискация спрямо Христо Бисеров и семейството му няма как да има, тъй като още през 2016 г. той бе оправдан по делото за данъчни и валутни престъпления, по което беше подсъдим заедно с доведения си син, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още по време на процеса.

Антикорупционната комисия оттегля искове заради тълкувателно решение на КС
 
Да плати разноските по делото за около 50 000 лв. е осъдена Антикорупционната комисия.
 
Освен това бившият депутат претендира и за обезщетение от прокуратурата в размер на 70 000 лв. заради проваленото дело срещу него.

Декември 2016-а: ВКС потвърди оправдателната присъда на Христо Бисеров