Преизбраха председателите на БСП в Пловдив, Стара Загора и Ямбол
Преизбраха председателите на БСП в Пловдив, Стара Загора и Ямбол / netinfo

Само с 9 гласа градският лидер на БСП Захари Георгиев запази поста си и ще бъде начело на пловдивските социалисти четвърти мандат. При оспорван балотаж с изпълнителния директор на Университетска болница „Св. Георги” доц. Илия Баташки, Георгиев събра 110 гласа, а опонентът му – 101. Общо 6-ма бяха номинираните да оглавят пловдивската структура на БСП месеци преди парламентарните избори. Депутатът Атанаска Тенева и областният управител Тодор Петков си направиха самоотвод и така в състезанието останаха 4-ма – Георгиев, Баташки, директорът на МБАЛ Пловдив доц. Георги Йорданов и бизнесменът от лявото крило в партията Костадин Арнаудов. Последните двама отпаднаха при първото гласуване.

„Нищо няма да коментирам”, каза загубилият балотажа доц. Баташки, ритайки изпречил се на пътя му стол в залата.

Румен Петков, който днес присъства на отчетно-изборната конференция на пловдивските социалисти, призова съпартийците си да се чувстват победители в Пловдив, след като смениха ГЕРБ като коалиционен партньор на кметската партия ВМРО. „Трябва да имате това самочувствие, защото пловдивчани ни поискаха в управлението”, каза Петков, макар че БСП влезе във властта през задния вход.

Градският председател Захари Георгиев пък определи като най-сериозен проблем застаряването на организацията. 46% от членовете й са над 70 години, а от общо 5035 с червен партиен билет, 3500 са в пенсионна възраст. Според Георгиев обаче тенденцията започва да се пречупва – за последните три години 100 от новоприетите са под 35-годишна възраст. Една от целите, които си поставя пловдивската структура, е до следващите избори да увеличи състава си поне с 10%.

Досегашният общински председател на БСП доц. Бойчо Биволарски остава на поста си. Това стана ясно преди минути от отчетно-изборната конференция на общинската структура на БСП в Стара Загора, която продължава и в момента. Бойчо Биволарски е получил 55% от гласовете, каза за Дарик общинският съветник от БСП Борис Боричев. По-рано днес делегатите разгледаха отчета за работата на Общинския съвет на БСП и групата общински съветници на партията. Приоритетна задача за Общинското ръководство на партията ще е успешното участие в предстоящите избори за народни представители и депутати в Европейския парламент, стана ясно на конференцията.

Д-р Евгений Желев и доц. Бойчо Биволарски са сред избраните делегати на общинската структура на БСП за 47-ия конгрес на партията. Това стана ясно късно снощи на отчетно-изборната конференция на партията в Стара Загора.

Румен Банков беше преизбран за председател на Общинската организация на БСП в Ямбол на отчетно-изборната конференция на социалистите. За него са дали глас 67 от 110 делегати, участвали в избора. За председател на Контролната комисия е избрана Кичка Цанева. На форума са били гласувани също членовете на Общинския съвет, както и делегати за конгреса на столетницата на 22 ноември.