Предупреждават за контролирано изпускане на язовирите
Предупреждават за контролирано изпускане на язовирите / netinfo

Басейнова дирекция „Дунавски район” - Плевен е дала предписания за предприемане на мерки за осигуряване на необходимите водни обеми на язовирите – общинска и частна собственост, намиращи се на нейна територия.

Мярката е наложена поради очаквани валежи в края на месеца.

Басейнова дирекция „Дунавски район” - Плевен е изпратила предписания до областните управители, директорите на областни дирекции на “Гражданска защита”, кметовете на общините, както и до всички големи водоползватели за осигуряване на необходимите свободни обеми в язовирите на територията на дирекцията.

Всички административни органи са уведомени за очакваните валежи в периода 27-30 ноември. Указанията са за контролирано понижаване на язовирите с цел осигуряване на достатъчен свободен обем. Изпускането трябва да стане при подходящи метеорологични условия и да бъде съобразено с проводимостта на речните русла.

Необходимо е да се осигури технически изправно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, както и проводимостта на речните корита в участък до 500 метра под язовирната стена.

Басейнова дирекция и органите на „Гражданска защита” трябва да бъдат уведомени за изпусканията, като при констатирани нарушения директорът на дирекцията ще предприеме действия за налагане на административни санкции в съответствие с разпоредбите на Закона за водите.

Други новини от Плевен