Предстоят промени в работата на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца
Предстоят промени в работата на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предстоят промени в работата на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца
69571
Предстоят промени в работата на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца
  • Предстоят промени в работата на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Ще бъдат направени промени в правилника на Фонда за лечение на деца, така че Общественият съвет към институцията да има по-големи правомощия и да може да си върши работата. Това уверение е дал днес следобед здравният министър д-р Таня Андреева на представителите на съвета след среща с тях, съобщи пред Дарик Десислава Хурмузова, председател на фондация „Спаси, дари на...” и член на Обществения съвет.

Срещата се е състояла по повод напрежението около фонда през последните дни, породено от забавеното лечение на някои малчугани. Хурмузова добави, че независимо от мерките, които ще се предприемат, продължава да иска оставката на д-р Ива Станкова, която застана начело на фонда през октомври миналата година.

Към момента 20 деца чакат повече от регламентирания 40-дневен срок своите решения за лечение от страна на Фонда. Според Хурмузова още е рано да се каже дали предстоящите промени със сигурност ще подобрят работата на фонда, но едно било сигурно - здравният министър е разбрал за проблема.

„Според мен има само една причина за всички тези неща, тъй като правилникът не е променян досега и се работеше чудесно. И екипът същия, само директорът е различен. Ще се опитаме някак да променим правилника”, заяви Хурмузова.

Искането за оставка на д-р Станкова няма да се промени, категорична е Десислава Хурмузова. „Сега дали след промените ще заработи по-добре аз нямам никаква представа, така че не мога да го представя като позитивна новина. Но все пак е някакво движение. Искането ни за оставка си стои. Ще дадем някакъв срок, но няма да е голям, защото съм много притеснена, че ще се стигне до нещо фатално и ще бъде късно. Искам да изпреварим събитията”, обясни още тя.

Част от малчуганите, решенията за чието лечение са забавени, са с тежки онкологични заболявания. Някои от тях чакат от началото на октомври.