Представители на всички органи на съдебната власт да се срещнат с президента, призова Лазар Груев
Представители на всички органи на съдебната власт да се срещнат с президента, призова Лазар Груев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев
54778
Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев
  • Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев

Няма посочени конкретни теми, които да обсъждаме с президента Росен Плевнелиев, но със сигурност ще говорим за реформите в съдебната система, коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.

Според него представители на всички органи на съдебната власт трябва да се срещнат с президента, защото това е начинът да се формира диалог.

В Министерството на правосъдието има две работни групи, натоварени с изготвянето на промени в Закона за съдебната власт. Те са в две части. Първата е за електронното правосъдие и информационните технологии, а другата е за кариерното развитие и натовареността.

Според Лазар Груев приоритетите са "работата, качеството, бързината, условията на работата, а не винаги и само кой да води бащина дружина". Той обясни, че процедурата за номиниране на членове на Висш съдебен съвет (ВСС) от съдебната квота трябва да започне веднага след като законът бъде обнародван и влезе в сила.

Събранията за избори на делегати и за номиниране на кандидатите трябва да приключат първата половина на месец юли.

Общите делегатски събрания за избори ще се проведат на 15 и 16 септември.