Предлагат обединяване на ДКЦ-та в Пловдив преди приватизацията
Предлагат обединяване на ДКЦ-та в Пловдив преди приватизацията / netinfo

Деветте ДКЦ-та в Пловдив може да бъдат обединени в едно търговско дружество с едностепенна система на управление и консолидиран бюджет като част от преструктурирането на здравната мрежа в града преди приватизацията на част от общинските здравни заведения. Идеята е залегнала в работния вариант на доклада на балансовата комисия, председателствана от зам.-кмета по стопанската политика Георги Григоров. Целта е съкращаване на администрация и уплътняване натоварването на медицинската техника и специалистите. Докладът ще бъде внесен в Общинския съвет до седмица, все още не става дума за официално предложение, обясни Григоров. Той обаче заяви, че личното му становище е същият модел на окрупняване да се приложи и за двете общински болници “Св. Мина” и “Св. Пантелеймон”, които да станат част от едно ЕАД. Григоров уточни, че става въпрос не за подобие на здравния холдинг в София, което се оказа неудачно, а за обединение на здравни заведения по еднакъв признак – отделно болници, отделно ДКЦ-та. Ако общинският съвет приеме такъв подход, ще се приватизират не цели здравни дружества, а обособени части от тях.

Приватизацията на общинските здравни заведения в Пловдив може да стартира най-рано в началото на следващата година, след като бъде приета стратегия за развитие и преструктурирането на здравната мрежа в града, каза Григоров в отговор на въпрос на Дарик, свързан с влизащите днес в сила поправки в Закона за приватизация, с които пада мораториума за продажба на болници и бивши поликлиники.

„Има зелена светлина за приватизация и Пловдивската общинска агенция има готовност за подготовка на процедурите, след като Общинският съвет реши кои здравни заведения ще бъдат продавани”, коментира изпълнителният директор на агенцията Чавдар Марев.

Новини от Пловдив