Правосъдният министър не одобрява нови промени в НПК
Правосъдният министър не одобрява нови промени в НПК / снимка: DarikNews, Юлиана Николова /
Против нови промени в Наказателно-процесуалния кодекс на страната се обяви министърът на правосъдието Миглена Тачева на заседание на Обществения съвет към вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева. На него бяха обсъдени предложения за законодателни промени, насочени към подобряване на мерките за противодействие и борба с корупцията и организираната престъпност.

„Удивена съм от желанието на колеги отново да променяме НПК, след като за последно това бе направено през месец декември миналата година", заяви министър Тачева. По думите й, докато не спре промяната в наказателните закони на парче, винаги ще настъпва хаос. „Когато се правят конкретни предложения за промени, те трябва да бъдат подкрепяни най-малкото с доказателства или статистика”, категорична беше Тачева. Тя призова колегите си, когато се търсят механизми за по-ефективна работа на съдебната система, да не се прибягва до промени в Наказателния кодекс, така както му е удобно на всеки прокурор.

Във връзка със злоупотребите със средства от еврофондовете, министър Тачева подчерта, че половината от спрените средства са по сигнали на българските институции. По думите й, това е доказателство, че контролните механизми работят, макар и не навсякъде. Посочено бе, че трябва да се говори не за промяна, а за устойчивост на промяната и необратимост на процеса при реформирането на съдебната система.