"Продължаваме промяната - Демократична България" внесе в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани, извършени на 16 ноември 2023 г.

Денков за готовността да си подаде оставката: Стоянов тръгна в правилната посока

Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов. Ден по-рано за такава комисия се обяви премиерът Николай Денков.

Предвижда комисията да действа един месец и в нея да има 18 депутати, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група.

 

Временна анкетна комисия by DarikNews.bg on Scribd


В проекторешението е записано, че временната комисия установява всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на Българския футболен съюз, както и действията на служителите на МВР.  Комисията трябва да изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства за действията и бездействията на отговорните лица.

В мотивите на вносителите се посочва, че по време на протеста служители на МВР "прибягват до груба сила и използване на водно оръдие срещу протестиращите и, съгласно свидетелски разкази, обявени в медиите, срещу случайни граждани".

Прокуратурата образува две производства за полицейско насилие по време на футболния протест

"Използването на сила от страна на органите на МВР винаги трябва да се разглежда като последна и изключителна мярка. Демократичният правов ред не търпи подобно погазване на правата на гражданите и безконтролна употреба на сила от страна на органите на власт. Предложената временна комисия следва да установи причините, довели до използване на груба сила, както и дали са предприети необходимите действия сблъсъците да бъдат избегнати или поне ограничени. Гражданите на Република България следва да имат сигурността, че такива действия ще се проверяват и отговорност ще бъде търсена", пишат в мотивите си вносителите.