Повечето реки ще се задържат около праговете за високи води
Повечето реки ще се задържат около праговете за високи води / DarikNews.bg, архив

Повечето от наблюдаваните реки ще се задържат около праговете за високи води. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се на данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН).

В Дунавския басейн са възможни краткотрайни повишения в долните течения на реките Искър и Вит. От следобедните часове днес до 5 юни в резултат на прогнозирани валежи краткотрайно ще се повишат водните нива в целия басейн. По-значителни повишения днес са възможни в горните течения на Огоста, Вит, Осъм и Янтра, а в събота - в средните течения на Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра.

В Черноморския басейн днес и утре в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на речните нива в басейна, като по-съществени може да са по южночерноморските реки Дяволска, Караагач, Лисово дере и Велека.

В Източнобеломорския басейн днес и утре в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива. По-съществени могат да бъдат в горното течение на Тунджа над язовир "Жребчево", в горното и долно течение на Марица и по родопските и старопланинските й притоци, както и в горното и средното течение на р. Арда. Водните нива в долното течение на Тунджа ще се задържат високи, посочват от МОСВ.

В Западнобеломорския басейн днес и утре краткотрайни повишения в резултат на валежи са възможни във водосборите на реките Места и Струма.