/ iStock/Getty Images
По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо петима обвиняеми в три различни производства за разпространение на наркотици в значителни количества и различни по вид, във връзка със специализираната операция по противодействие на разпространението на наркотици, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Съдът прие доводите на прокурора, че в ранния етап от разследването са събрани достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно обвиняемите са извършители на престъплението, за което са привлечени в това качество и е приел, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, както и укриване, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение, се посочва в съобщението. 

На 9 декември говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи резултатите от провелата от специализираната операция за превенция разпространението на наркотици, по която над 400 души са с повдигнати обвинения. 

От СГП съобщават и за още една мярка „задържане под стража", определена от СГС, спрямо пет други лица, обвинени за ръководство и участие в организирана престъпна група, създадена за противозаконно подпомагане за преминаване на държавната граница на България, за пребиваване и преминаване през нейната територия на чужди граждани.

Съдът е приел, че в ранния етап от разследването са събрани достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно обвиняемите са извършители на престъплението, за което са привлечени в това качество. От СГП уточняват, че спрямо едно от лицата, привлечени като обвиняеми, което е с инициали Д. Г., съдът е определил мярка за неотклонение „домашен арест" предвид събраните доказателства, че е единственият родител, който полага грижи за малолетното си дете и предвид здравословното му състояние – хронично заболяване. Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд, уточняват от СГП.

Мерките са резултат от съвместните действия на СГП и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), които на 9 декември, съобщиха за задържането на 7 лица за ръководене и участие в организирана престъпна група (ОПГ), която се занимава с каналджийство.