/ БГНЕС
На 2 юни отдаваме почит на големия поет и революционер Христо Ботев, който играе голяма роля за украинско-българските връзки, приятелство и сътрудничество. Това написаха от посолството на Украйна у нас по повод 2 юни - Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

Сирени прозвучаха в цялата страна в памет на Ботев и загиналите за свободата на България

Животът на Христо Ботев днес е пример за родолюбие и неговото дело се изучава във всички български училища в Украйна, пишат от посолството. 

Днес Ботевите думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." придобиват нова актуалност за украинските и българските родолюбци, отбелязват оттам. 

От посолството припомнят, че Ботев получава образованието си във Втора гимназия в Одеса, със съдействие на Одеското българско дружество. Именно в Одеса се появява неговото стихотворение „Майце си“. След това той продължава да работи като учител в българското село в Южна Украйна Задунаивка, където се намира мемориалният музей „Христо Ботев“, посочват от посолството и изтъкнат, че паметници в памет на Ботев има в украинските градове Одеса, Измал, Арциз и селата Задунаивка и Ботево.

 „Духът на Ботев е с народите на България и Украйна!“, допълват от посолството. 
Елена Николова/БТА