/ БТА
С минута мълчание и химна на България в 11.00 часа местно (12.00 ч. българско) време пред посолството на Република България в Република Северна Македония бе почетена паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Сирени прозвучаха в цялата страна в памет на Ботев и загиналите за свободата на България

„В този момент цяла България е оглушена от сирени. Сирени не за въздушна атака, а за памет и спомен. Всички пешеходци остават на място, всички автомобили изгасят двигателите си, работниците спират работа, чиновниците стават от бюрата си и замръзват. Това не е филмова анимация, това е България. Това са българите, които в този момент отдават почит на Христо Ботев и на всички паднали за свободата на Отечеството. Уникална българска традиция, която пазим, защото за тази една минута сирени пред очите ни преминават цяла плеяда личности от нашия пантеон. Стоим мълчаливо и си даваме сметка как се съизмерваме с тях”, посочи в словото си посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.
 

христо ботев почитане скопие
БТА


Той цитира думите на Яворов, че Ботев е „еманация на българския гений”. Дипломатът добави, че за Ботев е писано толкова много, че става все по-трудно да се намерят правилните думи, които да го опишат, и затова го цитира, като изчете стихотворението на „Хайдути”, завършвайки с думите: Слава на героите, загинали за това, което хубаво или лошо сме днес ние и нашата днешна държава, и затова е нашето преклонение пред тях.
 

христо ботев почитане скопие
БТА


На барелефа на поета, поставен на входа на посолството на Република България в Скопие, бяха поднесени цветя от името на посолството и Българския културно-информационен център. 
Маринела Величкова/БТА