Пленарното заседание започна с декларации, с които беше почетена паметта на поета
Пленарното заседание започна с декларации, с които беше почетена паметта на поета - революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Първата декларация беше на ГЕРБ-СДС. Депутатът Марин Маринов посочи, че тази година се навършват 147 години от гибелта на Христо Ботев. Той каза, че делата на Ботев го превръщат в съдник и пример за народа.

Прекланяме се пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

"Не търси нищо, стига му тази награда да "каже нявга народа - умря сиромах за правда, за правда и за свобода". Затова е и толкова велик. Затова остава недостижимо равен съдник и светъл пример.

Пример, който трябва да следваме и в 21 век. Нека не съдим никого дори и тези, които пред герба, знамето, пред целия български народ, които превърнаха тази най-висока трибуна в България в гладиаторска арена на низки страсти. Присъдата им е дадена от Ботев.

Не бива да си задаваме въпроса какви жертви не може да сторим днес, а напротив, да се запитаме какви жертви трябва да бъдат направени, за да можем поне малко да се доближим до духа на онези велики българи. Нека всички ние осъзнаем високата си отговорност в днешното леко време и да докажем, че дедите ни не са се борили напразно, да докажем, че не сме недостойни техни потомци", заяви Марин Маринов от ГЕРБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи, че днес почитаме паметта на всички паднали за освобождението и обединението на България. Той прочете и думи на Ботев от вестник "Знаме" от 2 март 1875 г. "Неслучайно Ботев е наречен "геният на българската литература".

Не случайно той е човекът, чиято памет почитаме днес като символ на всички загинали за свободата и обединението на България, защото геният може да прескочи границата на времето, защото геният познава толкова добре своят народ, че това което пише той за него днес, може да бъде валидно и след 100 или 150 години.

Днес ние не почитаме само паметта на героите, днес ние не трябва да забравяме, че голяма част от нашите герои бяха предадени не от кого да е друг, а от собствения си народ", каза Костадинов и посочи, че днес е ден, в който ние правим вътрешно своя избор като какъв ще живее народът ни и като какъв ще умре, като герой или като предател.
БГНЕС