Той прогнозира, че 10 млн. души ще опитат да напуснат страната
Ситуацията е много по-лоша от това, което си представяте. Ситуация е ужасна. Това заяви в интервю за NOVA посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи. Той е пристигнал в България пред 10 месеца и не е бил в Кабул от октомври месец миналата година.

Той прогнозира, че 10 милиона афганистанци ще потърсят път извън страната. "10 млн. души искат да напуснат страната, младите и образованите не искат да остават там", посочи Сайфи и добави, че те искат да се насочат към Европа, Америка, Австралия.

Тръмп разкритикува Байдън заради Афганистан: Това не е изтегляне, това е пълна капитулация

"В последните 20 години ние се борим за нашите права и особено за правата на жените. Жените вече бяха част от правителството, парламента и право на образование, а на този етап ние виждаме жестокост по отношение на жените", категоричен бе Сайфи.

"Вчера жените се включваха в демонстрации, по-активно от мъжете и това ни дава шанс хората отстрани да не гледат на нас като на изоставащо общество", посочи Сайфи.

Българите, евакуирани от Афганистан, вече са на родна земя

Той изтъкна, че талибаните в никакъв случай не са се променили. Въобще не им вярвам и зад лицата, които виждате се крият хора, които заплашват развития свят и света, предупреди Сайфи. Талибаните не са толкова силни колкото изглеждат, но зад тях стои организирана армия, която ги подкрепя, каза посланикът на Афганистан. Той недоумява как Западът подписва договори с талибаните. Талибаните са против Америка, Европа и целият свят, посочи Сайфи и обвини президента на Афганистан, че е изоставил народа си

Според него по-скоро България ще бъде транзитна държава. "Във вашата страна българите трудно си намират работа", посочи Сайфи, който все пак благодари на България за готовността да приеме афганистанците. Той е сигурен, че българите ще се държат добре с мигрантите от Афганистан. "Целият свят трябва да приеме бежанците", призова Сайфи и добави, че това, което се случва ускорява процеса.

 
NOVA