/ Gulliver/Getty Images
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нападна остро настоящия държавен глава Джо Байдън за начина, по който ръководи изтеглянето на американските сили от Афганистан, което нарече "най-голямото външнополитическо унижение" в американската история, предаде Ройтерс.

Републиканецът Тръмп, който е намеквал за възможност да се кандидатира отново за президент през 2024 г., многократно обвини демократа Байдън за падането на Афганистан под контрола на талибаните, макар че американското изтегляне, което предизвика провала на афганистанските правителствени сили, беше договорено от собствената му администрация.

Байдън: Хаосът беше неизбежен, след като САЩ решиха да напуснат Афганистан

Нескопосаното изтегляне от Афганистан, ръководено от Байдън, е най-удивителната проява на брутална некомпетентност от национален лидер, случвала се някога, заяви Тръмп на шумно партийно събитие с множество негови привърженици, край Кълмън в щата Алабама.

Лидерите на талибаните се опитват да сформират ново правителство след като техните бойци преминаха устремно през страната докато силите на САЩ се изтегляха след две десетилетия присъствие, а подкрепяните от Запада правителство и военни рухваха.

Байдън, от своя страна, разкритикува афганистанските военни за това, че са отказали да се сражават, осъди вече отстраненото афганистанско правителство и заяви, че е наследил от Тръмп лошо споразумение за изтегляне.

На митинга Тръмп хвърли вината за ситуацията върху Байдън и каза, че той не е следвал изготвения от неговата администрация план и съжали, че американски служители и военна техника са били изоставени при изтеглянето на войските.

Тръмп призова Байдън да подаде оставка заради Афганистан

"Това не е изтегляне. Това е пълна капитулация", отсече Тръмп.

Той заяви, че талибаните, с които е преговарял, са го уважавали. Тръмп предположи, че бързото завземане на властта в Афганистан не би се случило, ако той още беше на президентския пост.

Можеше да си тръгнем с чест, подчерта Тръмп. А вместо това си тръгнахме с точно обратното на чест, изтъкна бившият президент на САЩ.
БТА