/ Gulliver/Getty Images
Хаосът беше неизбежен, след като САЩ решиха да напуснат Афганистан, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от световните агенции.

"Не знам как можеше да се избегне", заяви Байдън в интервю за Ей Би Си нюз. Лидерът на афганистанското правителство, се качи на самолет, излетя и отиде в друга страна, а обучените от САЩ афганистански войски изоставиха екипировката и си побегнаха, напомни президентът на САЩ.

Талибаните на пресконференция: Няма да има насилие и хаос

"Така че въпросът от самото начало беше дали ще решим да напуснем в указания от нас срок, дали удължаваме до 1 септември, или изпращаме значително повече войски в страната?", добави Байдън. Алтернативата на изтеглянето беше ескалация, след като предишният президент Доналд Тръмп постигна споразумение, че ще се изтеглим до 1 май, напомни той.

"В замяна на това американците не бяха нападани", отбеляза президентът на САЩ.

Талибаните помагат на САЩ в евакуацията на американците, но има повече проблеми с евакуацията на "тези, които ни помагаха, когато бяхме там", добави Байдън.

Той заяви, че американски части могат да останат в Афганистан и след 31 август, ако дотогава не бъдат евакуирани успешно всички граждани на САЩ. Вашингтон планира да изведе от страната между 50 и 65 хиляди афганистанци, уточни президентът, като целта е евакуацията да се ускори до 5-7 хиляди души на ден, за да бъде спазен крайния срок. 

Афганистанският президент: Ако бях останал, щях да стана свидетел на кръвопролитие в Кабул

Междувременно САЩ заявиха отново, че не смятат бившия афганистански президент Ашраф Гани за фигура, която има влияние в Афганистан, след като той избяга на фона на светкавичната талибанска офанзива, предаде Франс прес.

"Той вече не е личност, която е от значение в Афганистан", заяви на пресконференция Уенди Шърман, номер две в американския Държавен департамент. Тя отказа да коментира решението на ОАЕ да му предоставят убежище.

Гани заяви, че не иска да остава в изгнание и е избягал в ОАЕ, за да предотврати кръвопролития и трагедия. Той обаче добави, че преговаря да се върне в Афганистан и да продължи да работи за справедливост в страната, припомня ДПА.

Бившият президент отхвърли обвиненията на афганистанския посланик в Таджикистан, който заяви, че Гани е откраднал 169 милиона долара държавни средства. "Бях принуден да напусна Афганистан толкова бързо, че не можах да си взема чехлите", заяви той, като добави, че е изоставил най-важните си притежания, включително книги и личен лаптоп "с всичко на него".

Всички обвинения, че е прехвърлял пари, са напълно неоснователни, подчерта бившият президент, цитиран от Асошиейтед прес.

Смята се, че библиотеката му в президентския дворец в Кабул съдържа около 6000 книги, отбелязва ДПА

Борис Джонсън: Ще съдим талибаните не по техните думи, а по делата им
 
БТА