Посланик Джеймс Уорлик изрази съчувствие за ранените български военни
Посланик Джеймс Уорлик изрази съчувствие за ранените български военни / cнимка: Sofia Photo Agency

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик изрази съчувствие към семействата на ранените български военнослужещи в Афганистан, съобщиха от дипломатическата мисия в София.

„Бих желал да изразя най-дълбоко съчувствие към семействата на ранените в неделя по време на ракетен обстрел в Кандахар, Афганистан български военнослужещи. Четиримата войници, наред с останалите от българския контингент, достойно и професионално изпълняват дълга си рамо до рамо с партньорите си от НАТО като членове на Международните сили за поддържане на сигурността на летището в Кандахар - еднo от най-важните съоръжения за Международните сили", заявява Уорлик, цитиран в съобщението. „Ние високо ценим проявите на смелост и жертвоготовност, която тези военнослужещи и всички български бойци в Афганистан проявяват всекидневно в Кандахар и Кабул", посочва още американският дипломат.

„Доблестните български бойци и техните семейства са в нашите мисли и молитви. Ние се гордеем, че работим с тях и с всички български военни като със съюзници и приятели и ще продължим да изграждаме още по-тесни партньорски отношения през предстоящите дни и месеци", посочва още Джеймс Уорлик.

Новият посланик на САЩ у нас пристигна в България на 21 януари. Уорлик беше избран за поста след като предишния посланик Нанси Макълдауни беше назначена за помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси. При първото си официално изявление пред журналистите той обеща на българските граждани, че ще работят заедно за по-добри връзки между двата народа.