/ МО
Работна закуска с министъра на отбраната Тодор Тагарев проведоха посланици на държави от Европейския съюз (ЕС) в София, съобщиха от посолството на Испания у нас. 

По време на срещата бяха обсъдени европейската сигурност и следващата среща на върха НАТО, която ще се проведе във Вилнюс (Литва) на 11 и 12 юли, посочиха от посолството. 

Фокус на разговорите бяха и заплахите за сигурността в Черноморския регион, приоритетните проекти за модернизация на въоръжените сили на България, значимата роля на стратегическите комуникации, ситуацията в Украйна, включително начините, по които страните членки подпомагат усилията на Украйна да освободи окупираните територии, както и бъдещи действия за следвоенното й възстановяване, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Министър Тодор Тагарев благодари на испанския посланик у нас Алехандро Поланко Мата за поканата и подчерта, че Испания е сред стратегическите европейските партньори на България в областта на сигурността и отбраната. Тагарев приветства старта на Испанското председателство на Съвета на ЕС и пожела успех при изпълнението на заложените приоритети за следващите шест месеца, посочиха от МО.

На 1 юли Испания пое председателството на Съвета на ЕС. Реиндустриализиране на Съюза и гарантиране на неговата отворена стратегическа автономност, зелен преход, насърчаване социалната и икономическата справедливост и укрепване на единството на ЕС са основните приоритетни линии на председателството на Испания, които посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко Мата представи в София на 5 юли. 
Елена Николова/БТА