Появи се фалшива десетолевка
Появи се фалшива десетолевка / netinfo

Фалшива банкнота от 10 лева е регистрирана в Националния център за анализ, съобщиха от Българската народна банка. На нея е отпечатана емисия 1999-та.

Качеството й е ниско, няма имитация на релефния печат при надписа „Българска народна банка”, както и портрета на Петър Берон. Върху банкнотата обаче, могат да бъдат някои от основните защитни елементи като холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка.

От БНБ припомниха основните методи на проверка за разпознаване на неистинската банкнота. Първото и основно е - чрез опипване с пръстите на ръцете лесно се различава фалшивата от оригиналната банкнота, тъй като хартията е гладка на пипане. При накланяне на неистинската банкнота липсват оптическите ефекти в холограмната лента. Числото “10” не пулсира и не прелива в различни цветове. При поставяне на банкнотата срещу светлина се наблюдава лоша имитация на полутоновия портрет във водния знак.

В случай на съмнение относно истинността на десетолевките си хората могат да я представят за проверка на БНБ или в най-близката търговска банка. Ако пък е доказано, че банкнота не е истинска, от централната банка съветват тя да се представи в най-близкото поделение на МВР или клон на търговска банка, където ще се издаде документ за предаването й.