Поправката в закона за досиетата се отнася за няколко десетки души
Поправката в закона за досиетата се отнася за няколко десетки души / netinfo

Поправката в закона за досиетата се отнася до това да не се огласяват имената на шефове на отдели и сектори, които са на работа в чужбина. Тя засяга няколко десетки души. Това каза в предаването „Денят” на Дарик председателят на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров.

Ако бъдат обявени, това значи България да обяви значителна част от външното си разузнаване – нещо, което никоя нормална държава не би могла да приеме.

Аз знам, че този „компромис” много се атакува от опозицията, бях свидетел на това, но според мен никой български депутат не би могъл да отрече, че подобен акт – да оповестим всичките си разузнавачи в чужбина или на голяма част от тях, не би бил в интерес на националната сигурност, каза Свинаров.

Мисля, че това решение е единствено правилно и възможно и в този смисъл не го приемам за компромис, каза председателят на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Ето какво още каза Свинаров:

Господин Свинаров, да разбирам, че този текст, около който се обединихте днес, обслужва интересите на националната сигурност на страната ни.

Да, аз твърдо заставам зад тази позиция и убедено ще предложа текста утре в планарна зала.

Какво имаше предвид тогава НДСВ, когато в началото на този дебат ясно заяви позицията си всички архиви на бившата Държавна сигурност да бъдат разсекретени?

За мене проблемът не е в това дали и кога ние сме приели различна позиция. Ние отстояваме позицията си. Това, което ние не знаехме като членове на комисията, а вероятно не са го знаели и вносителите, е, че на оперативна работа в чужбина се намират точно тези служители, които ние наричаме началници на отдели или сектори в двете външни разузнавания.

Когато аз научих това, за мен нямаше никаква дилема дали да приемем или не промените, които предлагаме в допълнителния доклад на комисията след днешното заседание.

А кога научихте тази истина? По време на вчерашното заседание при премиера може би?

Да, по време на вчерашното заседание при премиера. Тя беше ясно представена от генерал Киров като началник на българското разузнаване, и за мен беше ясно, че не можем да приемем друг подход.