Политиците да си гледат политиката, не да се занимават с историята
Политиците да си гледат политиката, не да се занимават с историята / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Политиците да си гледат политиката, не да се занимават с историята
58339
Политиците да си гледат политиката, не да се занимават с историята
  • Политиците да си гледат политиката, не да се занимават с историята

Българските и турските политици да престанат да злоупотребяват с българите мохамедани. Това се посочва в декларация на общото събрание на Дружба „Родина” по повод навършването на 100 години от Балканската война от 1912 г. „По време на избори се залита в тази посока”, обясни акад. Георги Марков, съпредседател на Дружба „Родина”. „Политиците да си гледат политиката, а не да се занимават с историята”, коментира още академик Марков по повод думите на Ахмед Доган, че трябва да се пренапише историята.

Политиците да си гледат политиката, а не да се занимават с историята, каза акад. Марков, по повод думите на Ахмед Доган, че трябва да се пренапише историята.

„Никой в България не може да оспорва освободителния характер на Балканската война. Тази война се повежда в името на освобождението на 1,5 милиона българи, тогава населяващи Македония и Одринския вилает. И политици не могат да се намества, да искат пренаписване на историята. 23 години ние историците сме потърпевши от груба намеса наполитиците, които така искат да се пренаписва историята, че история да не остане в нея. Да не остане история в учебниците. Така че политиците да си гледат политиката и да не се занимават с историята, крайно време е”, коментира акад. Георги Марков.

На въпрос на Дарик може ли да назове имената на политиците или партиите, които злоупотребяват с българите мохамедани, акад. Марков отговори лаконично:

„Точни имена не мога да назова. Но това е едно пожелание от Дружба „Родина”, тъй като като наближат избори политици от различни партии се втурват да търсят електорат, с различни обещания - по-често неизпълними. Това е един порок в нашата политика”, заяви историкът.

Акад. Марков обясни, че неоосманиските политически нагласи са завладели съседна Турция, но южната ни съседка трябва да признае и престъпленията на империята, сред които геноцида над тракийските българи и арменците през годините.