/ БГНЕС, архив
Цвета Караянчева: Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир и разбирателство
Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир и разбирателство и да я запазим жизнена и действена. Това заяви в началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод Деня на Европа.

Отбелязваме Деня на Европа

"Честит Ден на Европа. Европа на свободата, Европа на споделените демократични ценности, Европа на общото бъдеще, Европа, към която винаги са гледали и с която винаги са се равнявали строителите на съвременна България още от първите крачки на страната ни след Освобождението", отбеляза Караянчева.
 
"Да заявим своята решимост да продължим да работим за изграждането на Европа като общност на мир и свобода, демокрация и върховенство на закона, взаимно уважение и споделена отговорност, благоденствие, сигурност, толерантност и солидарност", каза още тя.

БГНЕС

Парламентът отново започна своята работа с кворум на ръба. 121 депутати се регистрираха в залата. На пленарната сесия отново не присъстваха народните представители на БСП и ДПС. В началото на заседанието се чуха декларации от ГЕРБ и "Воля".
 
"Ние не подкрепяме налагането на интересите на големите над малките, на старите над новите държави-членки. Който каквото и да празнува днес - Денят на победата или Денят на Европа, и в двата случая празнуваме привилегията да живеем в мир", заяви Джема Грозданова от ГЕРБ. Тя честити празника от името на ПГ на ГЕРБ и отбеляза, че на този ден европейските народи са решили да заместят конфронтацията със сътрудничеството, а разрухата от военните конфликти с просперитет.
 
"Срам за стария политически елит на Европа е, че се опитва да раздели европейските държави точно в такъв момент. Нека в този ден, в който честваме и победата над фашизма, и Деня на Европа, да бъдем обединени. Да бъдем единни. "Не може заради някаква криворазбрана съвременна политика да се омаловажават толкова човешки жертви и ролята на Съветския съюз във Втората световна война", заяви от трибуната на парламента лидерът на "Воля" Веселин Марешки.