Полицията започва да глобява за стари стикери по стъклата на автомобилите
Полицията започва да глобява за стари стикери по стъклата на автомобилите / снимка: Impact Press Group
Комисар Алекси Стратиев, директор на КАТ-Пътна полиция
38255
Комисар Алекси Стратиев, директор на КАТ-Пътна полиция
  • Комисар Алекси Стратиев, директор на КАТ-Пътна полиция

Полицията започва да глобява водачите на автомобили, които не са премахнали старите стикери от предното стъкло на автомобила си. Това съобщи шефът на КАТ комисар Алекси Стратиев. Мярката важи както за стари винетки, така и за стари стикери на „Гражданска отговорност” или тези за годишен технически преглед.

Според изискването водачите са длъжни своевременно да премахват старите стикери, а не както до момента при сключване на „Гражданска отговорност” на части да лепят по няколко стикера на предното стъкло. Глобата за неизпълнение на това разпореждане ще бъде 20 лева.

Комисар Стратиев допълни, че има издадено разпореждане до всички областни дирекции на МВР в страната да не се глобяват водачите, които имат закупени от новите винетки, но не са записали регистрационния номер на автомобила на стикера. Това обаче ще важи само за годишните стикери. Глоби ще се налагат на хора, които имат дневни, седмични, месечни винетки без написан номер на автомобила. Гратисният период ще продължи до 31 януари 2012 г.

Полицията започва масово да проверява автомобилите и за затъмнени стъкла. Органите на реда ще следят за процента на затъмнение.

От КАТ-Пътна полиция съобщиха още, че през 2010 г. са наложени 15 000 глоби за липса на винетки. Комисар Алекси Стратиев отчете 52% събираемост на глобите за м.г. Той уточни, че от наложените общо 70 млн. лева за глоби, са събрани около 40 млн. лева.

От началото на годината от продажба на винетки са събрани 64 млн. лева, съобщи
Александър Косерков, директор на дирекцията „Пътни такси и разрешения за специално ползване на пътищата” в Агенция „Пътна инфраструктура”. В сравнение със същия период на миналата година сумата е с два милиона лева повече.