Извънредният брифинг на полицията след протеста
Извънредният брифинг на полицията след протеста
Шестима от участниците на щурма в бившия Партиен дом са в ареста
Множество хвърлени стъклени бутилки, някои от които с ацетон, бомбички както и замеряне с червена боя по органите на реда, както и ранен полицай в ИСУЛ. Това е равносметката след избухването на безредиците, предизвикани от провокатори на протеста, които опитаха да щурмуват сградата на бившия Партиен дом, съобщиха на извънреден брифинг от полицията.

Има общо 6 задържани. Един полицай е в ИСУЛ, който е бил ритан и бит на входа. Двама други полицаи са потърсили лекарска помощ.

Напрежението ескалира, протестиращи щурмуваха бившия Партиен дом (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Бяха хвърлени две бомби – не казвам пиратки, не казвам бомбички. Бяха хвърлени в средата на множество, пред стъплата на "Народно събрание 2". Имаше журналисти, репортери, имаше и полицаи. Едно момче от протестиращите падна в множеството вследствие на бомбата. Двама от полицаите се наведоха да му помогнат. По това време падна транспаранта, след което, без никаква намеса на полицейски служители започна масово замеряна, на първо място с кутии и пликове с червена боя по сградата. Всички сме в червена боя. Бяха хвърлени стъклени бутилки. Беше счупена вратата и опитаха да влязат вътре. Полицаи без щитове бяха нападнати и бити. Вследствие на нашите действия успяхме да възстановим реда. Бяха хвърлени още много бомбички и бутилки, а като се чупеха миреше на ацетон – запалителна течност. Аз питам кой ходи на протест с червена блажна боя и с бомбички и защо се хвърлят бутилки. Полицаите, които бяха тук, бяха без защитно облекло. Няма да допуснем нападение над полицейски служители. Голяма част от протестиращите видяха какво се случва и се разграничаваха от провокаторите. След 22 – 23 ч. голяма част от провокаторите започват да действат. Отново се опорочи протеста, досега разговаряхме с организаторите, един от тях е пострадал", разказа заместник-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов, който също е бил замерян с червена боя.

Той призова протестните действия да приключат в законно установения срок, за да се предотвратяват подобни ескалации, дело на провокатори.