/ БГНЕС
Полицаите искат по-високи заплати от всички в МВР
94062
Полицаите искат по-високи заплати от всички в МВР
  • Полицаите искат по-високи заплати от всички в МВР
Полицаите, на които не са осигурени нови униформи ще получат паричната им равностойност като компенсация. Това предвиждат законови промени, които от ГЕРБ внесоха днес в Народното събрание. Предложението идва ден, след като министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще бъдат отпуснати 10 млн. лева за летни униформи на полицаите.

Полицаите не се отказват от юлския протест

Въпреки обещанието на Борисов за нови летни униформи днес в предаването „Кой говори?” зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Благой Ванкин бе скептичен, че подобна процедура ще бъде задействана навреме и поиска промяна в закона за МВР, която да позволява униформите да се изплащат като парични компенсации.

Искането за увеличаване на полицейски заплати е основателно, но невъзможно 
 
"Въпросът е, че те не могат физически да осъществят този замисъл да купят униформи сега за лятото. Има някакъв процент доставени зимни униформи, но летни няма. Служители са си купували униформите със собствени средства в продължение на шест години и няма дори елемент на малка компенсация", коментира Ванкин. По-късно през деня от ГЕРБ съобщиха, че внасят такива законови промени в Народното събрание. От пресцентъра на партията заявиха, че промените са съгласувани с премиера Борисов и с вътрешния министър Валентин Радев и предвиждат в случай, че униформата на полицая не бъде осигурена, да му бъде изплатена левовата й стойност. Засега не е ясно обаче дали полицаите, които до момента са купували сами облеклото си ще си получат парите със задна дата.

Борисов нареди да се отпуснат пари за гориво и униформи на полицаите
 
Благой Ванкин заяви още, че въпреки обещанията за униформи и безлимитно гориво за патрулките, основното искане на полицаите остава увеличението на заплатите на всички служители с поне 15% до края на годината. "5 милиона за бензин е добре, но на какво да го сипем това гориво и кой ще се вози в тези коли като няма хора? 6 000 човека не достигат на системата, патрулните автомобили са на по 300-400 000 км и вече са опасни за движение по пътищата-носят риск както за служителите, така и за гражданите. Основното ни искане е увеличение на заплатите на всички в МВР-от чистачката до министъра", допълни Ванкин.

Стартовата заплата на един полицай не повече от 560 лева

Вчера вътрешният министър Валентин Радев заяви, че се съмнява подобно увеличение да бъде възможно в рамките на сегашния бюджет. В четвъртък предстои среща между него и синдикатите, след която вероятно ще стане ясно дали насроченият за 5 юли полицейски протест ще се състои.