/ DarikNews.bg
Експерт: България е 18-а в ЕС по брой полицаи на глава от населението
94053
Експерт: България е 18-а в ЕС по брой полицаи на глава от населението
  • Експерт: България е 18-а в ЕС по брой полицаи на глава от населението
България не е на първо, а на 18-то място в Европейския съюз по брой полицаи на глава от населението. Това заяви в предаването „Кой говори” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
 
По думите му в системата на МВР се отваря все по-голяма кадрова дупка, сравнима с тази в здравеопазването и образованието.
 
Полицаите не се отказват от юлския протест

Безлов добави още, че броят издадени разрешения за СРС-та само в София е намалял с над 40 пъти в сравнение с годините, в които Цветан Цветанов е бил министър на вътрешните работи. В онези година са били разрешени 6000 СРС-та в София, а за миналата година те са 147. Според Безлов зад тази статистика се крие желанието политически да се демонстрира, че гражданите не са репресирани, че няма полицейско своеволие. Но как ще борите корупция със 147 СРС-та, попита експертът.
 
Борисов нареди да се отпуснат пари за гориво и униформи на полицаите

"Твърдението, че България е номер едно по брой полицаи на глава от населението, е пълна глупост. По данни на Евростат България в момента е на 18-то място по този показател в Европа", каза Безлов.

Искането за увеличаване на полицейски заплати е основателно, но невъзможно  

Той посочи, че полицаи си тръгват от системата и се случва същото каквото и в здравеопазването с лекарските кадри и в образованието - учителските.