/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов нареди да се дадат около 10 млн. лева за летни униформи на полицаите. Освен това той увери, че ще осигури необходимите средства за гориво, близо 5 млн. лева, за да могат патрулните коли да вършат работата си. Той увери, че пари за бензин и униформи има.

Премиерът също така изпрати директорите на дирекции на проверки при опашките за лични документи. Борисов съобщи това на днешното Национално съвещание на ръководството на МВР.

Доверието в полицията расте

Борисов отбеляза още, че в дирекция "Комуникационни и информационни системи" работят 700 души, а в друга дирекция 1300, отговарящи за имотите. По думите му този състав е твърде голям. Борисов поиска още да се намали административната тежест, за да се улеснят гражданите, като например, ако не е необходимо да не се иска акт за раждане.

Борисов каза още, че от един месец МВР, НАП и прокуратурата, работят срещу контрабандата на горива. Той обясни, че след анализ се оказало, че софтуерът, който праща количествата продаден бензин на НАП, се манипулира. Премиерът обяви, че се подготвят промени в Закона за горивата, които трябва да бъдат готови до края на юли, за да се пресече контрабандата на горива.

Полицаите се събират на национален протест на 5 юли

Премиерът изрази надежда догодина да започне да се мисли повече за МВР и отбраната. Борисов нареди още вътрешният министър Валентин Радев да се срещне със синдикалните организации от сектора, за да им обясни какво е направено и ще се направи за полицаите.

Полицаите заплашват с протест на 5 юли. Те искат увеличение на възнагражденията си, ново окомплектоване, както и промени в Закона за МВР.
БТА