/ БГНЕС
Окончателно: Полицаите се събират на национален протест на 5 юли
94032
Окончателно: Полицаите се събират на национален протест на 5 юли
  • Окончателно: Полицаите се събират на национален протест на 5 юли
Служителите на Министерството на вътрешните работи излизат на национален протест навръх професионалния си празник - 5 юли. Полиции и пожарникари искат увеличение на заплатите си с до 25%.

Председателят на синдикатите в МВР Валентин Попов посочи, че ресорният министър Валентин Радев е поканен на среща и ако се стигне до споразумение - протестният митинг отпада.

Министър Радев ще настоява за увеличаване на заплатите на полицаите "на терен"
 

БГНЕС

БГНЕС


Служителите на реда плашат с ежедневни демонстрации по време на българското председателство на ЕС, ако месечните им възнаграждения не се променят до края на годината.

"Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, който ни удовлетворява, ние няма да ограничим протеста си с протестния митинг, който свикваме на 5 юли. През тази година има още четири празника, който са свързани с МВР. А освен това ще имаме мероприятия и между тях. Ако се наложи, следващата дата след 5 януари - поемането на председателството на ЕС, нататък протестите ще бъдат ежедневни", обясни Попов.

БГНЕС


Зам.-председателят на синдикалната федерация Илия Кузманов с оценка към ръководствата на силовото ведомство. "Това положение последните осем години не е имало министър, който да се е справил", посочи той.

За тези осем години начело на МВР беше и сегашният председател на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, който апелира униформените да не използват празника си за протест.
 

БГНЕС


"Не е коректно на професионалния празник на МВР да се организира протест, защото по този начин омаловажаваме труда на всички тези достойни полицейски служители, които са работили в системата на МВР през годините", каза Цветанов.

Стартовата заплата на един полицай не повече от 560 лева

Синдикатите намекнаха, че на 5 юли в МВР ще се организират спецакции и други операции, които да попречат на плановете за протест.