/ DarikNews.bg
Доверието в полицията расте
94035
Доверието в полицията расте
  • Доверието в полицията расте
Доверието на българските граждани към полицията нараства - то е с 10 процента по-високо в сравнение с края на миналата година, показва първото проучване на агенция Алфа Рисърч след началото на управлението на кабинета "Борисов 3". Според данните президентската институция запазва високия си положителен рейтинг, а най-ниско остава доверието в съдебната система. Мнозинството от министрите от новия кабинет остават непознати за обществото, показва още проучването.
 
Полицаите се събират на национален протест на 5 юли

Одобрението към работата на българската полиция нараства значително спрямо есента на миналата година - от 17 до 26 процента. В същото време неодобрението към служителите на реда намалява с няколко процента, но все още е рано да се говори за обръщане на тенденцията, показва изследването на "Алфа Рисърч".
 
Какви са рейтингите на партийните лидери?

Президентът Румен Радев
запазва положителния си рейтинг от встъпването си в длъжност, като 57 процента от анкетираните лица одобряват дейността на държавния глава. С доверие стартират новото правителство и познатият премиер, за разлика от 44-то Народно събрание, което започва работа в условията на силна поляризация, отразила се върху рейтинга на институцията - 15 процента положителни срещу 39 процента отрицателни оценки.
 
Цветанов: Парламентът не трябва да се разглежда като конвейер

Изследването проследява и нагласите на българите към предстоящото европредседателство на страната ни - всеки втори е на мнение, че то е много важно и България трябва да се възползва максимално от него.
 
България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018 г.

Предстоящото лято и възстановяването на оптимизма у хората водят до сериозен ръст на намеренията за почивка и за летни ремонти.
 
Според изследването всеки трети българин планира почивка в страната, около 11 процента ще посетят чужбина, всеки десети очаква лятото, за да се срещне с деца или близки в друга държава.