Поискаха Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за хазарта
Поискаха Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за хазарта / Sofia Photo Agency, архив
Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за хазарта, искат от АПТИУ
51448
Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за хазарта, искат от АПТИУ
  • Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за хазарта, искат от АПТИУ

Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за хазарта, който беше приет окончателно от парламента, защото ограничава правата на потребителите и не решава проблемите в сектора, настояха от Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги.

Според новия закон интернет доставчиците ще трябва да филтрират трафика и достъпа до сайтове, които предлагат хазартни услуги, ако дейността им не е лицензирана от Държавната комисия по хазарта. Сайтовете, до които български потребители не трябва да се допускат, ще бъдат включени в черен списък, който ще се поддържа от агенцията и ще се качва на нейния сайт.

„Защо е ясно и на децата. Защото тези 5000 сайта, дори да бъдат включени, което технически е невъзможно, в черния списък на Комисията за хазарта, то в следващия момент потребителят с най-елементарни познания, използвайки прокси сървъри, заобикаля това филтриране и отново ще се намира там, където е забранено от нашите законодатели. Т.е. ефектът е нулев. След като е нулев, той не води до исканото лицензиране на тези онлайн сайтове. Ние сме за това лицензиране, не ни разбирайте неправилно. Имаме механизъм, който бихме искали да доведе до тяхното лицензиране, но не и до филтриране и ограничаване на съдържанието в интернет", заяви председателят на управителния съвет на асоциацията Янаки Ганчев.

По думите му с този текст се отваря една „кутия на Пандора" и се легализира използване на СРС-та в интернет от частни търговски дружества, които имат достъп до лични данни и информация на гражданите, медиите и институциите, и това ще засегне човешки права, свободи, гарантирани от Конституцията: „Това е нашето основание да атакуваме закона докрай".