/ iStock/Getty Images
От днес (2 ноември) служителите на "Центъра за градска мобилност" започват да глобяват за неправилно паркирали автомобили и извън зоните за платеното паркиране в София.

В понеделник служителите на ЦГМ тръгват из града с таблет и принтер и на място ще отпечатват глобата, която ще бъде залепяна за предното стъклото на автомобила, паркиран в нарушение. В доказателство контролиращите ще правят снимков материал, който ще доказва извършеното нарушение. А санкцията ще е между 20 и 200 лева, в зависимост от нарушението.

Залепеният стикер ще е доказателство, че водачът вече има глоба и следва да я заплати в указания срок. За да няма оправдания, че стикерът е скъсан или не е видян, нарушителят ще получи фиша си и по пощата.

Важен факт е, че тези глоби няма да се обжалват, а също така нямат и давност.

В подкрепа на битката с нарушителите се включват и над 200 допълнителни камери. Става въпрос за уредите, които са монтирани на светофарите, за да следят трафика.

Системата на Центъра за управление на трафика трябва да бъде свързана с тази на „Пътна полиция”. Така в реално време от центъра ще уведомяват КАТ за всяко заснето нарушение – минаване на червено, говорене по телефон без хендсфри или неправилни маневри. Санкционирането ще става чрез фиш.

Системата на центъра за управление на трафика вече засича каране в бус лента. Камерите по светофарите ще следят и за неправилно паркиране.
БГНЕС