Подправили часовете на тръгване и пристигане на линейката в случая с починалата Елизабет
Подправили часовете на тръгване и пристигане на линейката в случая с починалата Елизабет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Подправили часовете на тръгване и пристигане на линейката в случая с починалата Елизабет
72823
Подправили часовете на тръгване и пристигане на линейката в случая с починалата Елизабет
  • Подправили часовете на тръгване и пристигане на линейката в случая с починалата Елизабет

Часовете на тръгване и на пристигане на линейката, при случая с починалата преди дни 40-годишна Елизабет Димитрова в столицата, са подправени. Екипът, пристигнал на място, пък не е предприел никакви реанимационни действия, каквито са били наложителни за евентуалното спасяване на Димитрова. Това показват резултатите от проверката на Изпълнителната агенция „Медицински одит”, назначена от здравния министър д-р Таня Андреева.

Не е бил подписан и необходимият протокол, който да гарантира, че оборудването в линейката е проверено, преди колата да потегли на адрес. Затова екипът се оказва без дефибрилатор, съобщи директорът на агенцията д-р Симеон Василев. Десетки други нарушения пък констатира доклад от проверки на ведомството в столичния спешен център. Сред тях са изплащане на индивидуални, по-високи заплати на отделни служители, както и работа на спешни лекари, които нямали специалност.

Към началото на тази година в Центъра за спешна медицинска помощ в София работят 25 лекари, които нямат специалност, което е в разрез с изискванията се посочва в доклада от назначените проверки. Установен е и ръст на работните заплати за определени служители в центъра без да има обективно обяснение за това.

Прави впечатление също така, че единствено в столичния спешен медицински център се изготвя график за „резервни шофьори на линейки”, които за дневно и нощно дежурство са различен брой. Така се стигало до случаи, в които петима от резервните шофьори почиват, но за това им се заплаща.

Конкретно за инцидента, при който преди дни 40-годишна жена почина докато чакаше линейка, са констатирани няколко нарушения от страна на спешната помощ, уточни директорът на агенцията д-р Симеон Василев.

„Часът на тръгване и на пристигане на линейката по констатация на колегите е подправен. Другото нещо е, че медицинският екип, лекарската и медицинската сестра, предварително е трябвало да подпишат протокол, че са проверили оборудването в тази линейка. Те не са направили това, оказало се е, че не е имало дефибрилаор. Освен това, пристигайки на място, те не са оказали никакви реанимационни действие, което е огромна грешка на екипа. Те са констатирали смъртта без да предприемат необходимите реанимационни действия, каквито явно в случая са били наложителни”, заяви той.

Спешният екип просто е констатирал смъртта на Елизабет Димитрова, и нищо друго, добави д-р Симеон Василев.