Подобрява се състоянието на Станислава Христова, бременната жена вече говори
Подобрява се състоянието на Станислава Христова, бременната жена вече говори / Личен архив

27-годишната Станислава Христова, която бе оперирана на 7 май, се подобрява след критичния следоперативен период. Бащата на момичето Красимир Димитров сподели за Дарик, че близките още не са я посещавали, но информацията, която ежедневно получават от лекарите, е за стабилно състояние на организма й. Станислава вече говори, макар и малко, каза още баща й. Тя дори направила забележка за името си на лекуващ я лекар, който умишлено я нарекъл Станимира, за да тества реакцията й.

„Благодаря на Бога, на лекарите и на вас, медиите!", каза още развълнуваният от подобрението на Станислава родител, който е все по-обнадежден за бъдещето на дъщеря си и неродената си внучка.

Пациентката е със стабилна хемодинамика, контактна е и най-важното - поддържа нормална температура, съобщи за Дарик доц. Жанета Георгиева, директор на УМБАЛ „Св. Марина", в реанимацията на която е бременната варненка.

Станислава Христова изпадна в кома на 29 април след два мозъчни кръвоизлива, получени в рамките на 20 дни. След първия си инсулт тя очакваше помощ от държавата, за да бъде финансово обезпечена интервенционална намеса в мозъка. Операцията струва между 20 000 и 30 000 лева и все още не се поема от Здравната каса. Смяташе се, че в България няма специалист, който да извърши сложната интервенция.

Създаденият медиен шум по случая „Станислава" накара властите да обърнат внимание на бременната жена и се стигна до личната намеса на здравния министър Десислава Атанасова, която разреши финансирането на операцията. След броени дни се оказа, че в страната ни има и специалист, който да я извърши, и не се налага да бъде викан европейски хирург.

На 7 май екип от Военномедицинска академия, воден от д-р Мирослав Лилов, извърши успешно ендоваскуларно лечение на аневризма, благодарение на което в момента пациентката е в стабилизирано състояние и контактна. Тя излезе от кома само 12 часа след операцията, извършена от д-р Лилов.

Други новини от Варна