Подобрява се състоянието на ранените в Кандахар войници
Подобрява се състоянието на ранените в Кандахар войници / снимка: Sofia Photo Agency

Значително се подобрява състоянието на тримата военнослужещи от състава на българския контингент в Кандахар, които от 5 февруари са настанени във Военномедицинска академия.

Младши сержант Александър Христов Александров, чието лечение продължава в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (КАРИЛ), е контактен, адекватен, на самостоятелно дишане, но положението му остава тежко.

Ефрейтор Йордан Петьов Петков е контактен, адекватен, на самостоятелно дишане. Утре ще бъде изведен от Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение и ще бъде настанен в Клиниката по коремна хирургия. Предстои да бъдат извършени пластични операции на ранения му крак.

На най-леко пострадалия редник Явор Кирилов Иванов, който е на лечение в Клиниката по пластична хирургия, са извършени две пластични операции. Той се движи самостоятелно.

Министърът на отбраната Аню Ангелов посети днес тримата военнослужещи, пострадали в Афганистан.

Четирима български войници бяха ранени при ракетна атака срещу летище Кандахар в Афганистан на 24 януари. При нападението пострадаха младши сержант Александър Александров, ефрейтор Йордан Петков, редник Явор Иванов и редник Лъчезар Иванов. Около 270 български военни охраняват и отбраняват вътрешния периметър на летището в град Кандахар.