/ БГНЕС
"Бъдете настойчиви, упорити и последователни", пожела президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев се срещна и поздрави студентите и учениците, които получиха еднократна стипендия от инициативата „Подкрепи една мечта“ за 2019 г.

Финансова помощ се предоставя на младежи в неравностойно положение, които през академичната 2019/2020 са студенти в първи курс, както и на ученици от 12 клас, които са настанени в социални услуги, и които са завършили с отличен успех учебната 2018/2019 г. Средствата по инициативата „Подкрепи една мечта“ се набират ежегодно чрез дарения.

Сумата от 51 636.29 лева, събрана по време на благотворителната кампания, беше разпределена сред студентите и отличните ученици, които подписаха днес договорите си за стипендии в президентската институция. Студентите първи курс получиха стипендии в размер на 1892, 55 лева, а отличниците – стипендии от 1250 лева.

Румен Радев със студенти и ученици
БГНЕС


"Особено ми е приятно да бъдете гости на президентската институция в деня, в който почитаме Св. Климент Охридски. Вие сте тук, водени от вашето желание да се посветите на знанието. Подписахте договор в президентската администрация за връчване на вашите еднократни стипендии. Спомняте си, че на абитуриентския бал ви пожелах да има поне дузина студенти преди тази година. Благодаря ви, че надхвърлихте значително тази бройка - 22-ма сте. Миналата година за първи път по инициативата въведохме стипендии за ученици с отличен успех. Тази година това вече действа стимулиращо, вече имаме 8 ученици, които завършиха с отличен успех", поясни Румен Радев.

Той изтъкна, че знанието и образованието са сила, която в ръцете на млади хора води до един по-добър свят. 

Румен Радев със студенти и ученици
БГНЕС


"Бъдете настойчиви, упорити, последователни, защото от вас ще се изискват много усилия. Не се отказвайте от препятствията по пътя, използвайте ги като трамплин към следващи успехи", завърши държавният глава.

Една от получилите стипендии е Гергана Златева, която е в 12 клас. Тя възнамерява да запази парите, за да продължи образованието си. Мечтата й е да учи социална педагогика, тъй като самата тя е израснала в институции.

Румен Радев със студенти и ученици
БГНЕС


"С една приятелка сме от Силистра, учим в спортно училище. Завършихме с отличен успех и кандидатствахме за стипендията. Ще запазя парите за след като завърша, искам да уча социална педагогика във Варна. Харесва ми, защото съм израснала в институции и знам как всички се грижат за нас и искам и аз да направя нещо", разказа Гергана.

Румен Радев със студенти и ученици
БГНЕС


Недялко Недялков пък учи Корабоводене и мечтата му е да стане капитан на кораб. 

"Приемам тази стипендия с радост. Мотивира ме, че има някой, който го е грижа за нас", добави той.

Друг стипендиант бе категоричен - мечтата му е да успее в България.
 

Румен Радев със студенти и ученици
БГНЕС