Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова / БГНЕС
До 30 май очакваме да бъдат разработени нови указания при подготовката на дете за национално и международно осиновяване. Това обяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова при откриването на Националния съвет за закрила на детето, който се състоя днес и се председателства от нея, съобщиха от пресцентъра на ДАЗД.

Председателят на ДАЗД ще работи за безопасен интернет сред децата
 
Новите указания за осиновяване се изготвят от междуведомствена група под ръководството на ДАЗД. Целта е да бъдат създадени насоки за всички професионалисти (социални работници, психолози, възпитатели и др.), работещи с деца, както в специализираните институции, така и в социалните услуги от резидентен тип. Нови насоки ще има още за приемните семейства, за социалните работници от дирекциите "Социално подпомагане" и за акредитираните организации за посредничество при международно осиновяване, каза д-р Лилова.
 
"Като председател на ДАЗД и на Националния съвет за закрила на детето ще работя в синхрон и диалог с всички с цел подобряване на дейността и да отговорим на динамиката на очакванията на обществото в областта на закрилата на детето", е подчертала Лилова, цитирана в съобщението. Приоритетните задачи са записани и в одобрената от Министерския съвет Национална програма за закрила на детето. Акцент се поставя на гарантиране правото на живот без насилие и продължаването на процеса на деинституционализация. Същствено място се отделя на мерките на защита на децата в интернет пространството и на здравословното хранене.

Агенцията за закрила на детето вече има нов директор
 
В актуализирания план за изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в България" е заложено продължаването на процеса на деинституционализация, като акцентът ще падне върху домовете за деца, лишени от родителска грижа и домовете за медико-социални грижи за деца. В момента се прави анализ за мястото на резидентните грижи в мерките за закрила, както и мерки за подобряването им от Постоянната експертна група.
 
Предизвикателствата пред Националния съвет за закрила на детето са свързани с осъвременяване на координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви на насилие или риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. Предвижда се промяна на Наредбата за критерии и стандарти за социални услуги за деца. Практиката показа, че има нужда от ревизиране на този подзаконов акт, защото е необходимо да се допълнят и развият изискванията за качество на социалните услуги за деца, е заявила д-р Елеонора Лилова.

ДАЗД за общност на детските посланици в България (СНИМКИ)
 
Председателят на ДАЗД е изнесла и данни за издадените лицензи. От 1 януари до 30 април 2018 г. са издадени 36 лицензи за предоставяне на 36 социални услуги за деца, 9 от които са за иновативни услуги. Активните лицензи към 3 април 2018 г. са 310 броя за 347 социални услуги за деца.
БТА